Babeczki cytrynowe z makiem

Babeczki cytrynowe z makiem

Babeczki cytrynowe z makiem to świetne połączenie cytrynowego smaku z makiem. Dodatkowo nie są zbyt puszyste więc dla mnie wspaniale nadawały się do posmarowania dżemem, zastępując bułeczki. Polecam wszystkim


Składniki

  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • 4 łyżki maku (20 g)
  • łyżka sody oczyszczonej
  • szczypta soli
  • cytryna (130 g)
  • szklanka mleka
  • jajko
  • 3 łyżki oleju (30 g)

Czas przygotowania: 15 + 15 minut pieczenia
Liczba muffinek:
12 muffinek


Przygotowanie

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę, mak, sodę, sól) a następnie w drugim mokre (sparzoną tartą skórkę z cytryny i jej sok, mleko, jajko, olej). Później zawartość obu naczyń delikatnie łączymy i wypełniamy nim papilotki. Babeczki cytrynowe z makiem pieczemy w temperaturze 180 stopni na około 15 minut.

Babeczki cytrynowe z makiem

Zobacz również inne przepisy na babeczki!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz