Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Babeczki marmurkowe

Babeczki marmurkowe

Babeczki marmurkowe to idealne rozwiązanie dla niezdecydowanych osób czy zrobić waniliowe czy czekoladowe babeczki. Co ciekawe są one jeszcze smaczniejsze na drugi dzień, gdyż po nocy w pojemniku nabrały wilgotności. Gorąco polecam 🙂


Składniki

  • 2 szklanki mąki (260 g)
  • łyżka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru (150 g)
  • 2 jajka
  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego (230 g)
  • 5 łyżek oleju (50 g)
  • 1½ łyżki kakao (15 g)
  • łyżka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Czas przygotowania: 15 minut + 15 minut pieczenia
Ilość muffinek: 12 muffinek
Liczba porcji: 4-5 porcji 


Przygotowanie

W jednym naczyniu mieszamy suche składniki (mąkę, proszek do pieczenia, sól, cukier), w drugim mokre (jajka, mleko, olej i opcjonalnie ekstrakt z wanilii). Wszystkie składniki łączymy mieszając dopóki składniki się nie połączą. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, do jednej z nich dodajemy kakao.

Foremki do muffinek wypełniamy na zmianę łyżeczką jasnego i ciemnego ciasta. Następnie pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Babeczki marmurkowe przechowywać w pojemniku.

Babeczki marmurkowe

Zobacz również pozostałe przepisy na babeczki!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up