Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Batony musli – przepis

Batony musli – przepis

Batony musli to świetny pomysł na wykorzystanie mleka zagęszczonego słodzonego, które potrafi się zawieruszyć w szafce. Batony musli powstają niemalże błyskawicznie, w smaku są bardzo słodkie. Nie dodajemy do nich cukru, znajduje się on już w mleku. Wszystkim polecam te zdrową przekąskę 😉


Składniki

  • 3/4 puszki mleka zagęszczonego słodzonego (350g)
  • 350g płatków owsianych górskich*
  • 70g wiórek kokosowych
  • 100g rodzynek
  • 30g sezamu    
  • 50g słonecznika

*mogą być również zwykłe płatki owsiane


Czas przygotowania: 20 + 30 minut pieczenia
Liczba batonów:
20-26 batonów


Przygotowanie

W garnku podgrzewamy lekko mleko, co jakiś czas mieszając (ma być one tylko ciepłe, nie gotujemy go!). W międzyczasie wsypujemy do miski resztę składników i zalewamy je ciepłym mlekiem, po czym dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę i dobrze dociskamy (łyżką lub silikonową szpatułką, do której masa nie będzie się tak kleić). Następnie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-35 minut (aż wierzch się przyrumieni). Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy około 15 minut a następnie kroimy na paski dowolnej wielkości. Batoniki możemy długo przechowywać w szczelnych pojemniczkach, oddzielone pergaminem. 

Batony musli
Batony musli

Zobacz również przepisy na pozostałe wegetariańskie słodkości!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up