Burgery z buraka – 100% wegańskie

Burgery z buraka – 100% wegańskie

Burgery z buraka czyli must have każdego wege. Co więcej, buraki pięknie barwią burgery na ciemny mięsny odcień to konsystencja kotleta sprawia, że jest idealnym zastępcą mięsa. Dzisiaj przepis na burgery z buraka z bardzo klasycznymi dodatkami, ale zapewniam, że sprawi on wiele przyjemności zarówno niejedzącym jak i jedzącym mięso 🙂


Składniki

  • 2 kotlety z buraka → Kotlety z buraka i kaszy jaglanej
  • 2 bułki o średnicy około 10 cm
  • 4-6 plastrów pomidora (30 g)
  • kilka plastrów cebuli najlepiej czerwonej (10 g)
  • 1 ogórek konserwowy (30 g)
  • 2 łyżeczki musztardy (20 g)
  • 2 łyżeczki ketchupu (10 g)
  • sałata lub rukola (5 g)

Czas przygotowania: 10-15 minut
Liczba burgerów: 2 burgery
Liczba porcji: 2 porcje


Przygotowanie

Bułki przekrawamy na pół a następnie wkładamy wraz z kotletami do piekarnika nagrzanego do 140 °C na 10 minut.

W międzyczasie kroimy pomidora i ogórka w plasterki a cebulę w piórka.

Gdy bułki i kotlety się upieką, smarujemy spód musztardą, nakładamy warzywa i kotlety.

Burgery z buraka

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz