Chlebek naan na jogurcie greckim

Chlebek naan na jogurcie greckim

Jakiś czas temu w jednej z poznańskich wegetariańskich restauracji (Radhe Vega, swoją drogą bardzo polecam) miałam okazję spróbować chlebek naan który wyjątkowo mi zasmakował. Kilka dni później dorwałam w jakiejś gazetce przepis, a że miałam akurat jogurt grecki to wypróbowałam. Pieczywo jest chrupiące i miękkie w środku lecz niestety trochę bardziej zwarte niż to które jadłam w restauracji, więc już niedługo spróbuję z ciastem drożdżowym. Aczkolwiek idealnie nadaje się ono do wszelkiego rodzaju past, a także z dodatkiem smakowej oliwy z oliwek 🙂


Składniki

  • półtorej szklanki mąki pszennej (200g)
  • łyżeczka proszku do pieczenia (5g)
  • 6 łyżek jogurtu greckiego (150g)
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • pół łyżeczki pieprzu
  • ząbek czosnsku (5g)

Czas przygotowania: 40-45 minut
Liczba porcji: 3 porcje


Do naczynia dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy a następnie dokładnie wymieszać. Później jogurt połączyć z rozgniecionym czosnkiem po czym wlać do suchych składników. Ciasto wyrabiać do momentu gdy nie będzie się lepić do dłoni, podzielić na 3 części, przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut.

Następnie na rozgrzanej suchej patelni podpiekać ciasto rozgniecione na placki (lub rozwałkowane). Chlebek naan podawać od razu po przygotowaniu z sosem lub pastą.

chlebek

Na zdjęciu chleb naan w towarzystwie czerwonej soczewicy w sosie pomidorowym z papryką wędzoną.


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


1 thought on “Chlebek naan na jogurcie greckim”

Zostaw komentarz