Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Ciastka orzechowo-czekoladowe

Ciastka orzechowo-czekoladowe

Ciastka orzechowo-czekoladowe to mój ulubiony przepis na ciastka, zawierają białą czekoladę i i kawałki orzechów laskowych, czyli połączenie idealne. Dodatkowo maślany smak i ślicznie zarumienione brzegi. Testowane wielokrotnie, wszystkim smakują natomiast ich jedyną wadą jest to, że zawsze jest ich za mało 🙂


Składniki

  • pół kostki miękkiego masła (125g)
  • 85g cukru
  • jajko
  • 250g mąki pszennej/pełnoziarnistej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • tabliczka białej czekolady (100g)
  • 50g orzechów (u mnie laskowe)
  • szczypta soli

Czas przygotowania: 25 + 10 minut pieczenia
Liczba ciastek: około 25-30 ciastek


Przygotowanie

Masło z cukrem ubijamy na jasną i gładką masę, a następnie wbijamy do niej jajko wciąż miksując. Orzechy (polecam blanszowane laskowe) wraz z czekoladą siekamy na mniejsze kawałki. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie wyrabiamy. 

Następnie na papierze do pieczenia w centymetrowych odstępach układamy kulki ciasta wielkości orzecha laskowego i je rozpłaszczamy. Wypiekamy przez 10-12 minut w temperaturze 190 stopni (do zarumienienia), po czym studzimy na kratce. Ciastka orzechowo-czekoladowe przechowujemy w puszce lub szczelnym pudełku.

Kulki orzechowo-czekoladowe

Poniżej w wersji z mąką pełnoziarnistą

Ciastka orzechowo-czekoladowe

Źródło inspiracji Moje Wypieki

Zobacz również pozostałe przepisy na ciastka!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up