Ciastka śmietankowe z cukrem

Ciastka śmietankowe z cukrem

Ciastka śmietankowe z cukrem w smaku przypominają ciasto francuskie, delikatnie wypieczone są lekko wilgotne w środku, a te przypieczone chrupiące. Osobiście lubię obie wersje, polecam również wypróbować obie. Co więcej, nie zawierają dużo cukru, znajduje się on tylko na wierzchu. Z tego przepisu wychodzi ogromna ilość ciastek, ale dzięki wykrawaniu nie zajmuje to całego dnia 🙂


Składniki

  • 280g mąki pszennej
  • kostka masła lub margaryny (250g)
  • 5 łyżek śmietany 18% (125g)
  • jajko
  • 5 łyżek cukru (60g)

Czas przygotowania: 25-30 + 20 minut pieczenia
Liczba blach:
2,5 – 3 blachy
Liczba ciastek: 
> 100 sztuk


Przygotowanie

Mąkę wraz z miękkim masłem, śmietaną oraz żółtkiem zagniatamy i rozwałkowujemy ciasto. Wykrawamy niezbyt cienkie ciastka (około 3 mm), następnie smarujemy je roztrzepanym białkiem oraz posypujemy cukrem. Tak przygotowane ciastka pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez 15-25 minut (dopóki się nie zarumienią)Ciastka śmietankowe z cukrem przechowujemy w puszcze lub pudełku, aby nie utraciły chrupkości.

Ciastka śmietankowe z cukrem
Ciastka śmietankowe z cukrem

Zobacz również inne przepisy na ciastka!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz