Ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami

Ciasto francuskie ze szpinakiem tym razem z dodatkiem karmelizowanych gruszek, które idealnie przełamują smak swoją słodyczą. Przepis ten robiłam jakiś czas temu, z mrożonym szpinakiem, jednakże myślę, że tym razem pokusiłabym się na wersję ze świeżym. Idealne jako przekąska zarówno na zimno jak i na ciepło.


Składniki

  • opakowanie ciasta francuskiego (275g)
  • 3/4 opakowania szpinaku (350g)
  • przyprawy wedle uznania

Karmelizowane gruszki


Czas przygotowania: 40 minut + 20 minut pieczenia
Liczba porcji: 2-4 porcje


Przygotowanie

Gruszki karmelizujemy według tego przepisu. W międzyczasie szpinak gotujemy aż odparuje z niego woda po czym całość mieszamy i doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Następnie ciasto dzielimy na części, każdą z nich wykładamy farszem. Paszteciki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180-200 stopni przez 15-20 minut (do momentu zarumienienia brzegów ciasta). Ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami podajemy jako przekąskę, na ciepło lub na zimno.

Ciasto francuskie ze szpinakiem
Ciasto francuskie ze szpinakiem

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz