Ciasto na pierogi, wegańskie i niezawodne

Ciasto na pierogi, wegańskie i niezawodne

Wegańskie ciasto na pierogi skradło moje serce swoją prostotą. Poza tym jest niezawodne i nie wyczuwam większej różnicy w porównaniu z ciastem wegetariańskim z jajkami, odrobiną masła lub śmietany. Serdecznie polecam wszystkim pierogomaniakom 🙂


Przepis na ciasto na pierogi


Składniki

  • 2 szklanki mąki (300 g)
  • 3 łyżki oleju lub oliwy (30 g)
  • ½ szklanki gorącej wody * (125 ml)
  • szczypta soli

*około 70-80 stopni. Najlepiej zagotować wodę i odstawić na około 5 minut 


Czas przygotowania: 90 minut
Liczba pierogów: 70-90 pierogów


Przygotowanie

Wodę podgrzewamy do 70 – 80 °C (lub zagotowujemy i odstawiamy na 5 minut).

W międzyczasie do miski dodajemy mąkę, olej, sól oraz wodę. Następnie dokładnie mieszamy i zagniatamy ciasto dłońmi. Ciasto powinno być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od dłoni.

Odrywamy kawałek ciasta (około 1/10), a następnie na podsypanym mąką blacie rozwałkowujemy ciasto na pierogi dość cienko (2-3 mm). Wykrawamy szklanką o średnicy 8-10 cm okręgi, do których nakładamy łyżeczkę farszu, składamy na pół i dokładnie zalepiamy brzegi.

W międzyczasie zagotowujemy około 2-3 litry osolonej wody i do wrzątku wrzucamy 15-20 pierogów. Następnie lekko mieszamy by zapobiec przyklejaniu do dna garnka. Pierogi są gotowe po 3-5 minutach od wypłynięcia na powierzchnię.

Wyłowione pierogi można również lekko polać olejem i zamieszać, zapobiegnie to ich sklejaniu. Przechowywać w lodówce 2-4 dni lub zamrozić.

Ciasto na pierogi

Jak mrozić pierogi?

Pierogi możemy mrozić po ich ugotowaniu, w ten sposób koniecznie polewamy je lekko olejem, porcjujemy po kilkanaście sztuk w woreczku i zamrażamy.

Drugą metodą jest blanszowanie pierogów. Gdy przygotowujemy więcej pierogów i jesteśmy pewni, że będziemy je mrozić, lepiej je zblanszować. Pierogi wkładamy do gotującej się wody na 30 sekund, a następnie rozkładamy je na desce lub tacce lekko posmarowanej olejem. Pozostawiamy je do ostygnięcia a następnie wkładamy na 2-3 godziny do zamrażalnika. Tak zamrożone pierogi możemy przesypać do jednego worka, nie powinny się sklejać, dlatego później możliwe będzie ich wyjmowanie w dowolnej ilości.

Jak rozmrażać pierogi?

Zamrożone pierogi dowolną metodą najlepiej będzie rozmrażać zarówno poprzez ponowne ich ugotowanie we wrzątku jak i na parze. Gdy pierogi wypłyną, są gotowe do spożycia.

Jaka mąka na pierogi?

Bardzo dobre ciasto na pierogi powstaje z mąk lekkich i drobnych. Najczęściej wykorzystywane są:

  • Mąka pszenna poznańska lub wrocławska (typ 500) – drobna biała mąka idealnie nadająca się na pierogi.
  • Mąka orkiszowa (typ 1100) – doskonały zamiennik mąki na pierogi dla osób uczulonych na gluten.
Ciasto na pierogi

Ciasto na pierogi z jajkiem czy bez?

Tradycyjne ciasto na pierogi nie zawiera jajek, a moda na jego dodawanie przyszła z włoskiej kuchni. Jednakże włoskie ravioli czy też makaron mają twardszą strukturę. Nam zależy aby ciasto na pierogi było miękkie, więc nie dodajemy jajek.


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


1 thought on “Ciasto na pierogi, wegańskie i niezawodne”

Zostaw komentarz