Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym, czyli moje ulubione danie podczas sezonu na cukinię. Zamiast pęczaku można również użyć innej kaszy, makaronu lub brązowego ryżu. Polecam wszystkim cukiniomaniakom 😉


Składniki

  • średniej wielkości cukinia (400g)
  • cebula (100g)
  • puszka pomidorów (400g)
  • łyżka mąki pszennej (15g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • 200g pęczaku
  • przyprawy wedle uznania

   opcjonalnie:

  • ząbek czosnku
  • 3 łyżki sosu sojowego

Czas przygotowania: 30-35 minut
Liczba porcji: 
3 porcje 


Przygotowanie

Kaszę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W międzyczasie podsmażamy na oleju cebulkę pokrojoną w kostkę. Gdy się zeszkli dodajemy ćwiartki talarków cukinii oraz puszkę pomidorów po czym całość dusimy pod przykryciem przez około 20 minut. Sos zagęszczamy dodając rozrobioną w wodzie mąkę, a następnie przyprawiamy (u mnie są to sól, papryka ostra, czosnek, bazylia oraz sos sojowy). Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym najlepiej smakuje podawana na zimno jako danie główne.

Cukinia z pęczakiem w sosie pomidorowym

Zobacz również inne przepisy na dania główne!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz