Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii

Ciasto z cukinii tradycyjnie przygotowuję na urodziny, gdyż wtedy przypada sezon na cukinię. Nie znam osoby której by ono nie zasmakowało, a jeżeli obierzemy cukinie to goście nie domyślą się co jest głównym składnikiem ciasta. Polecam nie tylko od święta 😉


Składniki

  • 50 g masła
  • pół szklanki oleju (110 g)
  • 250 g cukru
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szklanka jogurtu naturalnego (250 g)
  • 300 g mąki
  • 50 g kakao
  • 2 szklanki tartej cukinii (około 350 g)

   
opcjonalnie

  • pół tabliczki czekolady (50 g)
  • łyżeczka ekstraktu z wanilii                 
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

Czas przygotowania: 25 minut + 45 minut pieczenia
Wielkość ciasta:
tortownica o średnicy 28 cm


Przygotowanie

Masło miksujemy, a następnie wlewamy stopniowo olej. Potem dodajemy cukier, sodę, proszek do pieczenia i dalej miksujemy. Następnie wrzucamy jajka, kontynuując miksowanie. Mąkę dodajemy na przemian z jogurtem, cały czas miksując (tu każdy z moich mikserów wysiada i kontynuuję łyżką :)) Potem dodajemy cukinię oraz opcjonalnie czekoladę, ekstrakt z wanilii i kawę.

Ciasto wylewamy na blachę lub tortownicę i pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30-45 minut (do „suchego patyczka”, chociaż aż tak suchy to on nie jest, bo ciasto jest mocno wilgotne). Czekoladowe ciasto z cukinii najlepiej przechowywać w lodówce.

Ciasto z cukinii

Zobacz również inne przepisy na ciasta wegetariańskie!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz