Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)

Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)

Gzik czyli twaróg z dodatkiem śmietany i cebuli. Jestem rodowitą poznanianką i nie mogło go tutaj zabraknąć. W wielkopolsce gzik jest podawany z ziemniakami, zwykle pieczonymi w mundurku, ale świetnie smakuje również jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielna przekąska. Czasami spotyka się również jego wersje z ogórkiem lub rzodkiewką.

Ponadto gzik charakteryzuje się dużą zawartością białka i tłuszczy, idealny dla osób będących na diecie niskowęglowodanowej (ketogenicznej lub Low Carb) oraz cukrzycowej lub bezglutenowej. Dzisiaj wersja podstawowa, polecam będącym na diecie i nie tylko 😉


Składniki

  • pół cebuli (60g)
  • opakowanie twarogu tłustego lub półtłustego (250g)
  • 5 łyżek śmietany 18%* (125 g)
  • 2 łyżki szczypiorku lub koperku
  • sól pieprz wedle uznania

*zamiast śmietany czasami wykorzystujemy również mleko lub jogurt. Można również dodać je pół na pół ze śmietaną 🙂


Czas przygotowania: 5-10 minut
Liczba porcji: 4 porcje (po 110 g każda)


Przygotowanie

  1. Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Jeśli wasza cebula jest ostra i szczypie w oczy przy obieraniu, polecam przełożyć ją na sitko i przepłukać obficie wodą.
  2. Następnie do cebuli dodajemy twaróg, śmietanę i szczypiorek lub koperek i całość dokładnie mieszamy.
  3. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania.
  4. Jeśli masa wydaje wam się zbyt gęsta i sucha, możecie dodać odrobinę mleka. Wszystko zależy od jakości użytego sera, oraz od tego czy jest on tłusty lub półtłusty.

Gzik podajemy z ziemniakami, jako dodatek do pieczywa lub jako samodzielne danie.

Gzik
Gzik
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna693 kcal173 kcal
Białko48 g12 g
Tłuszcze48 g12 g
Węglowodany netto16 g4 g
Błonnik2 g0,5 g

Kaloryczność obliczona dla wykorzystania twarogu tłustego i szczypiorku. Z powyższego przepisu powstaje około 4 porcji po 110 g każda.


Wypróbuj również: gzik z rzodkiewką!


Jeszcze więcej keto przepisów!

A może coś keto na słodko?


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (10 ocen)


6 thoughts on “Gzik – przepis tradycyjny (keto, low carb)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.