Gzik – przepis podstawowy

Gzik – przepis podstawowy

Gzik czyli twaróg z mlekiem oraz cebulą. Idealny do ziemniaków, kanapek lub jako posiłek po treningu. Oczywiście jak na poznaniankę przystało nie mogło go tutaj zabraknąć. W wielkopolsce gzik jest podawany z ziemniakami, czasami spotyka się również jego wersje z ogórkiem lub rzodkiewką. Dzisiaj wersja podstawowa, polecam będącym na diecie i nie tylko 😉


Składniki

  • kostka twarogu (250g)
  • 1/3 szklanki mleka (75g)
  • ćwierć cebuli (25g)
  • sól pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 5-10 minut
Liczba porcji: 2-5 porcji


Przygotowanie

Cebulę obieramy i siekamy w drobną kostkę. Następnie twarogu dodajemy mleko oraz cebulę i całość dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Gzik podajemy jako samodzielne danie, dodatek do pieczywa lub z ziemniakami.

Gzik



PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz