Jak zrobić masło orzechowe

Jak zrobić masło orzechowe

Jak zrobić masło orzechowe? Nie ma nic prostszego! Jedyne czego potrzebujemy to paczki orzechów solonych, trochę oliwy/oleju no i chęci. Jeżeli posiadacie miskę do ucierania to śmiało wykorzystajcie ją, dobre ćwiczenie dla rąk i zero ryzyka zniszczenia blendera. Niestety nie każdy blender to wytrzymuje. Ostrzegam, że masło domowe bardzo wciąga 😉


Składniki

  • paczka orzeszków ziemnych solonych (400g)
  • łyżka oleju/oliwy (10g)

Czas przygotowania: 30-45 minut
Ilość: 410 g masła orzechowego
Kalorie: 2578 kcal całość/ 629 kcal na 100 g
Białka: 100 g całość/ 24 g na 100 g
Tłuszcze: 211 g całość/ 51 g na 100 g
Węglowodany: 44 g całość/ 11 g na 100 g
Błonnik: 33 g całość/ 8 g na 100 g


Jak zrobić masło orzechowe

Metoda ręczna

Wszystkie orzechy wsypujemy do miski i dodajemy olej/oliwę a następnie ucieramy je na gładką masę. W przypadku trudności dolewamy więcej oleju.

Jak zrobić masło orzechowe

Metoda maszynowa

Połowę orzechów wraz z olejem/oliwą wrzucamy do kubka blendera i miksujemy je na gładką masę.

Niestety zepsułam w ten sposób blender, z tego co czytałam nie tylko ja! Dlatego im mniejsza porcja tym lepiej dla blendera. Przy okazji metoda ta jest dość hałaśliwa i zużywa prąd, a czasowo wcale nie ma wielkiej różnicy. Dlatego preferuję ucieranie masła ręcznie 😉

Jak zrobić masło orzechowe

Poniższe zdjęcie jest nieco starsze, robione metodą maszynową. Jak widać pozostały większe kawałki orzechów bo nie miałam serca męczyć już i tak nieźle rozgrzanego blendera.

Jak zrobić masło orzechowe

Zobacz również inne pomysły Zrób to sam!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.8/5 (8 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.