Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem

Kalafior zapiekany z serem to połączenie idealne. Dodatkowo to danie składa się z trzech głównych składników: kalafiora, sera oraz mleka. Osobiście najbardziej zasmakowała mi wersja na zimno, gdy ser stwardnieje, ale na ciepło jest równie dobry. Gorąco polecam, korzystajcie póki trwa sezon na kalafior!


Składniki

  • ½ główki kalafiora (400 g)
  • 70 g sera żółtego krowiego lub wegańskiego
  • ¼ szklanki mleka krowiego lub wegańskiego (60 g)
  • przyprawy

Czas przygotowania: 20 + 20 minut pieczenia 
Liczba porcji: 3-4 porcje 


Przygotowanie

Kalafior myjemy i rozdzielamy na różyczki, gotujemy w osolonej wodzie al dente. Następnie wykładamy nim naczynie żaroodporne (polecam przekroić różyczki na pół, by zwiększyć powierzchnię która przylega do naczynia). Polewamy mlekiem, oraz posypujemy startym żółtym serem i przyprawami (u mnie są to sól i pieprz).

Kalafior zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni, aż ser się przypiecze (około 20 minut). Kalafior zapiekany z serem podajemy jako samodzielne danie, lub jako dodatek do dania głównego.

Kalafior zapiekany z serem

Zobacz również inne przepisy na wegańskie dania główne lub wegetariańskie dania główne!

Udostępnij


1 thought on “Kalafior zapiekany z serem”

Zostaw komentarz


Scroll Up