Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki

Karmelizowane gruszki są bardzo słodkie i miękkie, a na dodatek pięknie pachną karmelem. Zdecydowanie można się zakochać, a ich dodatkowym plusem jest możliwość zrobienia ich na zapas i zawekowania. Kogoś jeszcze nie przekonałam do zrobienia karmelizowanych gruszek? 😉


Składniki

  • gruszki (ok 400g po obraniu)
  • 3 łyżki cukru (36g)
  • łyżka wody (10ml)

Czas przygotowania: 20-30 minut
Liczba porcji:
2-3 porcje 


Przygotowanie

Cukier wraz z wodą podgrzewamy na średnim ogniu nie mieszając. Gdy utworzą się bąble, które zaczną brązowieć zmniejszamy gaz. Do karmelu dodajemy obrane i pokrojone gruszki, pozostawiamy je na chwilę by wypuściły sok który rozpuści karmel, a następnie delikatnie mieszamy. Całość podgrzewamy dopóki nie odparuje cała woda i utworzy się sos. Karmelizowane gruszki możemy przełożyć do słoika i zawekować, wykorzystać do naleśników oraz placków a także wykorzystać do deserów. Dlatego polecam zrobić większą ilość 🙂

Karmelizowane gruszki
Karmelizowane gruszki

Szukasz pomysłu na wykorzystanie gruszek? Może ciasto francuskie ze szpinakiem i karmelizowanymi gruszkami?


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz