Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie

Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie

Kotlety są cudowne, szczerze to sama masa tak mi smakowała, że prawie nie byłoby czego smażyć 🙂 Kotlety są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki – jak kto lubi. Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej więc dzisiaj właśnie z nią, a także curry 🙂


Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • niecałe 2 szklanki wody (około 450ml)
  • cebula (100g)
  • 8 łyżek oleju (80g)
  • przyprawy
  • 4 łyżki bułki tartej (32g)

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba kotletów: 20 kotletów


Kaszę i soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy w nieprzywierającym garnku w podanej ilości wody około 15 minut od momentu zagotowania. Na koniec można gotować bez przykrywki i intensywnie mieszać, by odparowała jak największa ilość wody. Następnie na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia po czym dodajemy ją do pozostałych składników i całość doprawiamy. Masa powinna być bardzo gęsta by po ostygnięciu umożliwiać swobodne lepienie. 

Później uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju. Podajemy na ciepło z dodatkami typu warzywa, surówki, sałatki lub sosy.

kotlety
kotlety

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz