Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie

Kotlety jaglane z soczewicą, wegańskie

Kotlety jaglane z soczewicą są delikatnie chrupiące i miękkie w środku, oczywiście można je również utwardzić dodając mąki – jak kto lubi. Są tak dobre, że prawie nie byłoby czego smażyć gdy zaczęłam się zajadać masą przed smażeniem 🙂 Wciąż szaleję na punkcie papryki wędzonej więc dzisiaj właśnie z nią, a także dodatkiem curry 🙂

Zobacz również więcej przepisów na kotlety, zamienniki mięsa, lub przepisów wegańskich!


Składniki

  • 2/3 szklanki kaszy jaglanej (150g)
  • pół szklanki czerwonej soczewicy (100g)
  • niecałe 2 szklanki wody (około 450ml)
  • cebula (100g)
  • 8 łyżek oleju (80g)
  • przyprawy
  • 4 łyżki bułki tartej (32g)

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba kotletów: 20 kotletów


Przygotowanie

  1. Kaszę i soczewicę przepłukujemy, a następnie gotujemy w niecałych 2 szklankach wody około 15 minut od momentu zagotowania.
  2. Na koniec można gotować bez przykrywki i intensywnie mieszać, by odparowała jak największa ilość wody.
  3. Następnie na łyżce oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę do momentu zeszklenia, po czym dodajemy ją do pozostałych składników i całość doprawiamy.
  4. Masa powinna być bardzo gęsta, aby po ostygnięciu umożliwiać swobodne lepienie. 
  5. Później uformowane kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.
  6. Podajemy na ciepło z dodatkami typu sałatki lub sosy.
kotlety
kotlety

Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
5/5 (2 ocen)


Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.