Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Kotlety sojowe z okary

Kotlety sojowe z okary

Kotlety sojowe każdy zna, ale kto z was jadł przygotowywane w domu, ze świeżej okary? Dodam, że okara to pozostała soja po domowej produkcji mleka sojowego i apeluję, aby jej nie wyrzucać! Może posłużyć do stworzenia łatwego i szybkiego obiadu.

Różnice między domowymi a kotletami sojowymi z paczki? Na pewno robi się je szybciej (oczywiście musicie mieć okarę, przepis na jej przygotowanie tutaj), mają nieco inny smak oraz strukturę, a także możemy do nich napakować zioła jakie tylko nam się podobają i jesteśmy pewni tego co jemy. Co więcej są świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałości okary do obiadu 😉


Składniki

  • 3/4 szklanki okary* (150g) → mleko sojowe przepis
  • jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej(24g)
  • przyprawy wedle uznania
  • 2 łyżki oleju (20ml)

*dobrze gdy okara jest mocno zmielona (czasami po robieniu mleka pozostają w niej duże ziarna soi, w tym przypadku należy ją ponownie zblendować)


Czas przygotowania: 10-15 minut
Liczba kotletów: 7-9 sztuk


Przygotowanie

Do roztrzepanego jajka dodajemy przyprawy (u mnie są to sól, pieprz, kurkuma i curry) a następnie okarę wraz z mąką i całość dokładnie mieszamy. Na rozgrzanym oleju smażymy kotlety z dwóch stron dopóki się nie zarumienienią. Zanim je podamy odciskamy tłuszcz na ręczniku papierowym.
Kotlety sojowe z okary podajemy z ziemniakami i sałatką, w kanapce albo z samym sosem.

Kotlety sojowe z okary
Kotlety sojowe z okary

Zobacz również inne przepisy na kotlety lub przepisy z okary!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up