Kotlety z białej fasoli

Kotlety z białej fasoli

Kotlety z białej fasoli to idealny przepis na wykorzystanie pozostałej fasoli i przygotowanie bardzo białkowego zastępnika mięsa. Przy zastosowaniu większej ilości bułki tartej mają bardziej miękką strukturę (jak kotlety mielone), z kolei gdy dodacie więcej mąki będą nieco twardsze. Można dodać do nich dowolne przyprawy. Tym razem przygotowałam je z białej fasoli z dodatkiem oregano, ale zapraszam również do poprzedniej wersji z czerwoną fasolą i pietruszką 🙂


Składniki

  • puszka fasoli białej/czerwonej (240 g)
  • duża cebula (100 g)
  • jajko
  • pół szklanki mąki lub bułki tartej
  • kilka łyżek oleju lub oliwy do smażenia
  • przyprawy (oregano, sól, pieprz)

Czas przygotowania: około 20-30 minut
Liczba sztuk: 14 sztuk
Liczba porcji: 4-6 porcji


Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę i prażymy na suchej patelni dopóki nie zmięknie. Następnie dodajemy łyżkę oleju i lekko zrumieniamy cebulę

Kotlety z białej fasoli

W międzyczasie odsączamy fasolę z zalewy i miksujemy ją w blenderze. Następnie do masy dodajemy cebulę oraz jajko i dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę lub bułkę tartą (można dodać więcej przy problemach z lepieniem) i przyprawy (u mnie są to oregano, sól i pieprz)

Kotlety z białej fasoli

Lepimy kotlety i smażymy na niewielkiej ilości oleju do zarumienienia. Kotlety białej fasoli podajemy z sosemsałatką i/lub ziemniakami.

Kotlety z białej fasoli

Spróbuj również innych przepisów na wegańskie lub wegetariańskie kotlety!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Kotlety z białej fasoli
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Udostępnij


1 thought on “Kotlety z białej fasoli”

Zostaw komentarz