Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej – pieczone

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej czyli jak łatwo stworzyć z buraków aromatyczne, chrupiące kotlety. Po pierwszym gryzie byliśmy z moim mięsożercom mocno zaskoczeni, gdyż przerosły one nasze oczekiwania. Co więcej, wychodzi ich całkiem spora ilość, którą (jeżeli się uda nie zjeść od razu) można zamrozić i trzymać w pogotowiu. Tak więc korzystajcie póki trwa sezon na buraki! 🙂


Składniki

  • szklanka kaszy jaglanej (180 g) lub 3 szklanki ugotowanej (570 g)
  • 4 małe buraki (500 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1/2 szklanki nasion słonecznika (70 g)
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (60 g) lub pół szklanki mąki (60 g)
  • 1/4 szklanki oleju/7 łyżek (70 g)
  • 3 łyżki sosu sojowego (45 g)
  • 1 łyżeczka mielonej kolendry
  • 2 łyżeczki kminu rzymskiego (to nie kminek!)
  • 1/2 łyżeczki chilli
  • sól i pieprz wedle uznania

   opcjonalnie

  • kilka łyżek mąki

Czas przygotowania: 30 minut + 40 minut pieczenia
Średnica kotleta:
10 cm
Liczba kotletów: 12


Przygotowanie

Kaszę gotujemy według zaleceń producenta (zwykle na szklankę kaszy 2,5 szklanki wody).

W międzyczasie obieramy buraki i ścieramy ja na tarce o dużych oczkach. Następnie obieramy i drobno siekamy cebulę oraz czosnek. Nasiona słonecznika podprażamy na patelni dopóki się nie zarumienią. Jeżeli używamy płatków owsianych mielimy je (można również zmielić trochę nasion słonecznika). Wszystkie składniki dodajemy do buraków, jak również olej, sos sojowy, kolendrę, kmin i chilli.

Ugotowaną kaszę dodajemy do pozostałych składników i bardzo dobrze wyrabiamy. W końcu próbujemy i jeżeli jest konieczność to doprawiamy solą i pieprzem.

Pieczenie

Nagrzewamy piekarnik do 200 °C (u mnie termoobieg plus opiekanie górne na połowie piekarnika). W międzyczasie lepimy kotlety, o dowolnej wielkości (u mnie 10 cm bo to wielkość bułek go burgerów) i układamy je na blaszce pokrytej papierem do pieczenia w niezbyt dużych odległościach. Pieczemy 20 minut z jednej strony po czym przewracamy je na drugą i pieczemy kolejne 20 minut. Kotlety z buraka i kaszy jaglanej najlepiej podawać na ciepło do obiadu lub też z pieczywem. Można je również zamrozić.

Kotlety z buraka i kaszy jaglanej
Kotlety z buraka i kaszy jaglanej

Zobacz również inne pomysły na kotlety!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up