Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli

Kotlety z fasoli to przepis znaleziony w książce po babci. Nie myślałam, że w książce starszej ode mnie znajdę taki typowo wegetariański przepis, a jednak! Oczywiście musiałam kilka rzeczy zmodyfikować, autor uparł się dodawać smalec. Kotlety z fasoli moim zdaniem są smaczniejsze niż sojowe, łatwiej się je robi i wychodzi ich całkiem spora ilość jak na jedną puszkę fasoli. Polecam nie tylko na wegetariańskie obiady 😉


Składniki

  • puszka fasoli białej/czerwonej (240 g)
  • dwie cebule (150 g)
  • 2 jajka
  • 4 łyżki bułki tartej (35 g)
  • natka pietruszki
  • 5 łyżek oleju (40 g)
  • przyprawy

Czas przygotowania: około 20-30 minut
Liczba porcji: 4-6 porcji
Liczba sztuk: 14 sztuk


Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę, solimy i prażymy na suchej patelni dopóki nie zmięknie. Następnie dodajemy łyżkę oliwy i lekko zrumieniamy cebulę.

W międzyczasie odsączamy fasolę z zalewy i miksujemy ją w blenderze (lub mielimy w maszynce do mięsa jak podaje autor). Następnie do masy dodajemy cebulę, jajka, 3 łyżki bułki tartej (można dodać więcej przy problemach z lepieniem), natkę i przyprawy (u mnie są to sos sojowy i pieprz).

Lepimy kotlety, obtaczamy w pozostałej bułce tartej i smażymy na niewielkiej ilości oleju. Kotlety z fasoli podajemy z sosemsałatką i ziemniakami.

Kotlety z fasoli
Kotlety z fasoli

Zobacz również pozostałe przepisy na kotlety wegańskie lub kotlety wegetariańskie!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up