Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Kotlety ziemniaczano-sojowe

Kotlety ziemniaczano-sojowe

Kotlety ziemniaczano-sojowe czyli pomysł na wykorzystanie okary po przygotowaniu mleka sojowego. Uwielbiam takie ekonomiczne przepisy, nic się w kuchni nie zmarnuje 🙂 Dla przypomnienia, okara to pozostałość po produkcji mleka czyli zmielone ziarna soi (więcej tutaj). Mi bardzo zasmakowały, polecam spróbować 😉


Składniki

  • 200 g ziemniaków
  • 2 szklanki okary (400g) → przepis na mleko sojowe
  • pół szklanki mąki pszennej/pełnoziarnistej (65g)
  • 6 łyżki oleju (40g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 40-50 minut
Liczba kotlecików: 15-20 kotlecików
Liczba porcji:
3-4 porcje


Przygotowanie

Ziemniaki obieramy i gotujemy (można również wykorzystać wcześniej ugotowane ziemniaki), następnie przeciskamy przez praskę bądź dusimyGotową okaręmąkę, olej i przyprawy (u mnie są to sól, pieprz i kurkuma oraz curry) dodajemy do ziemniaków i całość dokładnie mieszamy. Następnie rozgrzanym oleju smażymy kotlety aż do delikatnego zarumienienia. Kotlety ziemniaczano-sojowe podajemy jako dodatek do głównego dania, lub jako przekąskę samodzielnie z dodatkiem sosu i sałatki.

Kotlety ziemniaczano-sojowe

Zobacz również inne pomysły na dania z okarą!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up