Kremowy sos dyniowy, wegański

Kremowy sos dyniowy, wegański

Kremowy sos dyniowy jest bardzo prosty w przygotowaniu i delikatny w smaku, dlatego świetnie można go wzmocnić dodając przyprawy takie jak curry, czosnek i papryka ostra. Ten pikantny, świetnie rozgrzewa w jesienne wieczory. Co ważne, sezon na dynię nie tra wiecznie, dlatego korzystajcie 🙂


Przepis na kremowy sos dyniowy


Składniki

  • 3 łyżki oleju lub oliwy (30 g)
  • duża cebula (100 g)
  • duża marchew (100 g)
  • dynia piżmowa (500 g)
  • 2 szklanki mleka krowiego/ roślinnego (250 ml)
  • 2 łyżki mąki (24 g)
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego/ 4 łyżki passaty (25/60 g)
  • 2 łyżeczki curry
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)

Czas przygotowania: 20 minut
Ilość porcji: 3-4 porcji


Przygotowanie

Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju.

W międzyczasie ścieramy na tarce o grubych oczkach marchew oraz dynie piżmową (lub kroimy ją w kostkę, dyni piżmowej nie potrzeba obierać!).

Następnie dodajemy marchew i dynię do podsmażonej cebuli i dusimy do momentu gdy dynia zmięknie (warto dodać trochę wody do duszenia by zapobiec przypaleniu).

W międzyczasie drobno siekamy czosnek oraz w szklance mleka rozrabiamy łyżkę mąki.

Gdy dynia będzie miękka dodajemy do niej mleko i intensywnie mieszamy do momentu zgęstnienia sosu. Następnie dodajemy koncentrat/passatę, curry, czosnek i paprykę. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. 

Kremowy sos dyniowy podajemy z ryżem, makaronem, kaszą lub kluskami.

Kremowy sos dyniowy

Zobacz również inne przepisy na wegańskie lub wegetariańskie dania główne!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Kremowy sos dyniowy
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Udostępnij


Zostaw komentarz