Krupnik wegański

Krupnik wegański

Krupnik to zdecydowanie jedna z moich ulubionych zup. W porównaniu do innych jest bardzo treściwa na skutek obecnej w niej kaszy i rewelacyjnie rozgrzewa w chłodne dni 🙂


Składniki

  • 3 litry wody
  • por (200g)
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • liście laurowe
  • płaska łyżka soli (10g)
  • 3 gałązki naci selera korzeniowego
  • 6 dużych obranych ziemniaków (800g)
  • połowa obranego korzenia selera (150g)
  • obrany korzeń pietruszki (60g)
  • 2 duże obrane marchewki (120g)
  • 200g kaszy jęczmiennej
  • kilka grzybów suszonych (5g)
  • przyprawy

Czas przygotowania: 60 minut
Liczba porcji: 8 porcji


Przygotowanie

Pora gotujemy w wodzie z dodatkiem ziela angielskiego, liści laurowych i naci selera. Jednocześnie w osobnym garnku grzyby zalewamy wodą i gotujemy do miękkości (około 20 minut). 

Podczas gdy por i grzyby się gotują, ziemniaki kroimy w drobną kostkę, pozstałe warzywa trzemy na tarce o dużych oczkach. Następnie ugotowanego pora wyjmujemy i dodajemy warzywa oraz grzyby do wywaru. Później gotujemy około 15 minut na małym ogniu.

Gdy ziemniaki będą półtwarde, dodajemy kaszę i gotujemy kolejne 30 minut. Podajemy na ciepło, samodzielnie lub z pieczywem.

Co więcej krupnik możemy zagęścić poprzez lekkie ugniecenie ziemniaków. Gotowy krupnik można również doprawić magi i zawekować.

krupnik

Smacznego! 🙂


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz