Kulki mocy – daktylowo orzechowe

Kulki mocy – daktylowo  orzechowe

Kulki mocy idealnie nadają się na zdrową przekąskę. Dzięki użyciu daktyli nie potrzeba dodawać do nich cukru. Co więcej możesz wykorzystać do ich przygotowania pozostałości orzechów zalegające w szafkach. A także w zależności od upodobania dodać swoje ulubione przyprawy. Kulki mocy dają bardzo dużo możliwości, dlatego idealnie nadają się na przeprowadzenie porządków w szafkach i wykorzystanie zapasów z kończącym się terminem ważności 🙂


Składniki

  • 1 szklanka suszonych daktyli (200 g)
  • 2 szklanki mieszanki orzechów i/lub nasion*, ja użyłam
    • 1 szklanka nasion słonecznika (180 g)
    • 1/2 szklanki orzechów nerkowca (80 g)
    • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych (100 g)
  • 1 szklanka płatków owsianych górskich (100 g)
  • przyprawy**, ja użyłam
    • 2 łyżeczki kakao
    • 1/2 łyżeczki soli
    • 1 łyżeczka cynamonu
  • do obtoczenia*** u mnie kakao i cukier puder

*możesz użyć na przykład orzechów włoskich, laskowych, nerkowca, ziemnych, migdałów, nasion słonecznika, nasion sezamu, pestek dyni, siemie lniane, a nawet wiórków kokosowych
** przyprawy nie są konieczne! ale możesz zaszaleć dodając między innymi kakao, karob, kawę, cynamon, chilli, gałkę muszkatołową, imbir
*** najlepiej sprawdzają się cukier puder, wiórki kokosowe, kakao, karob, mak, sezam, płatki migdałowe


Czas przygotowania: 1 godzina + 1 godzina moczenia
Liczba kulek: 50 małych kulek (nieco mniejsze niż orzech włoski, ok 10 g każda)
Liczba porcji: 
5-10 porcji


Przygotowanie

Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez godzinę (będą bardziej miękkie).

W międzyczasie mielimy pozostałe składniki i dodajemy do nich przyprawy. Gotowe daktyle odcedzamy zachowując sok po ich moczeniu, a następnie mielimy aż powstanie z nich jednolita masa. Do suchych składników dodajemy zmielone daktyle i dobrze wyrabiamy. W przypadku jakby masa była zbyt sucha dodajemy pozostały po moczeniu daktyli sok, gdyby była zbyt sucha dorabiamy zmielone płatki owsiane. Masę wkładamy do lodówki na co najmniej pół godziny.

W międzyczasie przygotowujemy składniki do obtoczenia. Następnie ze schłodzonej masy formujemy dłońmi kulki, jeżeli chcesz by były tej samej wielkości, użyj wagi do odważania masy. Na koniec obtaczamy je i podajemy lub przechowujemy w lodówce. W ten sposób przygotowane kulki możemy przechowywać 5-7 dni w lodówce lub zamrozić 🙂

Kulki mocy
Kulki mocy

Źródło inspiracji


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


1 thought on “Kulki mocy – daktylowo orzechowe”

Zostaw komentarz