Orzeszki sojowe – przepis

Orzeszki sojowe – przepis

Orzeszki sojowe są idealne na imprezę lub do filmu, co więcej dobrze zastępują chipsy i popcorn. Mocno chrupią i w zależności od dodanej przyprawy możemy przygotować różne smaki. Dodatkowo zrobienie ich nie jest pracochłonne, przez noc się namoczą a następnie odsączyć i prażyć przez 20 minut. Koniecznie spróbujcie 🙂

Składniki:

  • szklanka soi (170g)
  • 2 szklanki wody (500ml)
  • łyżka soli (15g)

   opcjonalnie

  • pół łyżki oleju (5g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 12 godzin moczenia + 20 minut pieczenia +10 minut
Liczba porcji:
3-6 porcji 

Soję zalewamy wodą, solimy i odstawiamy na 12 godzin. Po upływie czasu przesączamy ją przez sitko, wysypujemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia a następnie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni na 20-25 minut (pilnujemy by orzeszki się nie przypiekły za bardzo, dobrze jest pod koniec pieczenia zamieszać je). Gdy się upieką odstawiamy do ostygnięcia. Orzeszki sojowe możemy polać olejem, dokładnie je wymieszać a następnie posypać przyprawami (papryka ostra lub słodka, curry, zioła prowansalskie, bazylia itp.). Polecam zrobić większą ilość którą można później przechowywać 🙂

Orzeszki sojowe


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz