Pasta pomidorowa z soczewicą

Pasta pomidorowa z soczewicą

Pasta pomidorowa z soczewicą, czyli szybki pomysł na pastę kanapkową, ze składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, zwłaszcza z dodatkami takimi jak ogórek czy też pomidor.


Składniki

  • 150g suchej czerwonej soczewicy
  • 2 łyżeczki przecieru pomidorowego (40g)
  • jeden duży ząbek czosnku (5g)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju (10-20g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 20-25 minut 
Liczba porcji:
8-10 porcji


Soczewicę przygotowujemy według zaleceń producenta po czym przekładamy na sitko do odcieknięcia (ważne by soczewica miała jak najmniej wody). Następnie przekładamy ją do miski i dodajemy przecier, czosnek starty na tarce o drobnych oczkach, oliwę z oliwek oraz przyprawy (sól, pieprz, bazylia). Pasta pomidorowa z soczewicą najlepiej smakuje na pieczywie z dodatkiem ogórka kiszonego lub konserwowego.

Pasta pomidorowa z soczewicą
Pasta pomidorowa z soczewicą

Zobacz również przepisy na inne pasty!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz