Pasta słonecznikowo-czosnkowa

Pasta słonecznikowo-czosnkowa

Dzisiaj mój faworyt – pasta słonecznikowo-czosnkowa. Muszę przyznać, że jest to jeden z przepisów, o których chcę pamiętać, dlatego bardzo się cieszę, że dodam go w końcu na bloga. Początkowo poznana jako sos czosnkowy, gdy jedna z vlogerek przygotowywała go na grilla, przeze mnie wykonany w podobnym celu.. aczkolwiek o wiele bardziej podchodzi mi na chlebie z dodatkiem ogórka 🙂 Widziałam również kilka innych odmian m.in. z rzodkiewką, z chęcią wszystkie wypróbuje, gdy wiosna nadejdzie w pełni. Dodatek czosnku nadaje konkretnego smaku, świetnie sprawdzają się również płatki drożdżowe, kolejne moje nowe uzależnienie, dosypywane niemalże do wszystkiego. A tymczasem polecam wszystkim, którzy nie jedli szybko wypróbować 🙂


Składniki

  • szklanka ziaren słonecznika (150g)
  • szklanka zimnej wody (250ml)
  • 6 ząbków czosnku (30g)
  • przyprawy

Czas przygotowania: noc moczenia + 10 minut
Objętość: około 300 ml
Liczba porcji: 10 porcji 


Przygotowanie

Ziarna słonecznika zalewamy wodą i odstawiamy na noc.

Rano odlewamy wodę, dodajemy czosnek oraz przyprawy (u mnie to sól i pieprz, często również płatki drożdżowe). Całość blendujemy (ja używam blendera kielichowego). Pasta może być podana jako dodatek do chipsów, selera naciowego lub jako pasta kanapkowa do pieczywa bądź tortilli.

pasta

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz