Pesto paprykowe z makaronem

Pesto paprykowe z makaronem

Zimą bardzo lubię pikantne potrawy, w szczególności obiady gdy wracam zmarznięta do domu. Dzisiaj bardzo paprykowe i bardzo ostre pesto paprykowe z dodatkiem odrobiny bazylii 🙂


Składniki

  • czerwona papryka (200g)
  • papryczka chilli (20g)
  • 2 garście orzechów włoskich (60g)
  • 6 łyżek oleju lub oliwy z oliwek (60g)
  • ząbek czosnku (5g)
  • 6-10 świeżych liści bazylii 
  • makaron (300g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 35-45 minut
Liczba porcji:
4-6 porcji


Przygotowanie

Paprykę przekrawamy na pół i wyjmujemy nasiona, po czym wkładamy ją do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 25 minut (z papryki wypłyną soki więc polecam włożyć ją do naczynia które łatwo umyć, lub na papier do pieczenia).

Pesto paprykowe z makaronem

W tym czasie gotujemy makaron a także miksujemy w blenderze orzechy włoskie, następnie dodajemy do nich bazylię oraz pokrojoną na mniejsze kawałki papryczkę chilli i całość ponownie miksujemy. Upieczoną paprykę obieramy ze skórki i dodajemy do reszty składników, wraz z czosnkiem oraz oliwą. Następnie wszystko ponownie miksujemy i doprawiamy wedle uznania (u mnie są to sól oraz słodka papryka). Pesto paprykowe z makaronem podajemy na ciepło.

Pesto paprykowe z makaronem

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz