Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej

Placki z kaszy gryczanej, czyli moje ulubione wykorzystanie kaszy gryczanej prażonej. Wiecznie odkładałam zrobienie ich na później, z racji tego, że nie jestem wielką fanką kaszy gryczanej prażonej. Ale szczerze, w tej formie smakują najlepiej. Idealnie nadają się na „zastępstwo” mięsa do klasycznego obiadu. Poza tym są bardzo proste w przygotowaniu, nic tylko je robić 😉


Składniki

  • paczka kaszy gryczanej prażonej (100g)
  • jajko
  • 3 łyżki mąki pszennej (45g)
  • 4 łyżki oleju (40g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 30-40 minut
Liczba placków:
9-12 placków


Przygotowanie

Kaszę gotujemy według opisu na opakowaniu, a następnie odsączamy i czekamy chwilę aż ostygnie (można pomóc jej mieszając). Następnie dodajemy jajko, mąkę oraz przyprawy (u mnie są to sól, pieprz oraz majeranek) oraz smażymy na rozgrzanym tłuszczu (ja smażyłam na dwóch łyżkach oleju 4 placki). Gotowe placki układamy na papierowym ręczniku, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Placki z kaszy gryczanej podajemy z sosem, ziemniakami i sałatką.

Placki z kaszy gryczanej

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz