Pulpety z kaszy jaglanej – jak mięsne, a jednak wegańskie!

Pulpety z kaszy jaglanej – jak mięsne, a jednak wegańskie!

Pulpety z kaszy jaglanej smakują jak mięsne, ale są w 100% wegańskie! Moja druga połowa szaleje za spaghetti, aż w końcu stwierdziłam, że czas stworzyć alternatywę dla wspólnych posiłków. Aby uzyskały twardszą strukturę dodajemy nasiona słonecznika. Z kolei duża ilość przypraw, w szczególności papryki wędzonej, sprawia, że przypominają dobrze przyprawione mięso. Tak przygotowane pulpety idealnie pasują do wszelkich sosów pomidorowych, śmietanowych, grzybowych, a co więcej możemy je mrozić. Koniecznie wypróbujcie 🙂


Składniki

  • pół szklanki kaszy jaglanej (90 g) lub 1,5 szklanki ugotowanej kaszy (290 g)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki oleju + olej do smażenia
  • 3 łyżki płatków drożdżowych
  • 1/4 szklanki nasion słonecznika
  • 1/4 szklanki siemienia lnianego
  • 5 łyżek mąki pszennej

Przyprawy

  • 2 łyżeczki oregano
  • 3 łyżeczki papryki wędzonej słodkiej lub ostrej
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki kuminu
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 15 minut + 20 minut gotowania + 15 minut smażenia
Liczba pulpetów:
około 30-50 pulpetów


Przygotowanie

Kaszę jaglaną gotujemy w 2,5 raza większej objętości (pół szklanki kaszy – 1,5 szklanki wody) lub według zaleceń producenta. W międzyczasie mielimy nasiona słonecznika i siemie lniane. Po ugotowaniu dajemy jej czas na wchłonięcie całej wody, a następnie dodajemy pozostałe składniki i bardzo dobrze wyrabiamy. Gdy masa jest zbyt lepka dodajemy więcej mąki (ilość mąki głównie zależy od wilgotności kaszy. Doprawiamy wedle uznania.

Z masy lepimy pulpety, najlepiej wielkości orzecha laskowego lub włoskiego. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju często poruszając patelnią dopóki się mocno nie zarumienią. Następnie odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. W ten sposób przygotowane pulpety z kaszy jaglanej możemy zamrozić, lub dodać do sosu. Uwaga bo szybko znikają! 🙂

Pulpety z kaszy jaglanej
Sos pomidorowy do spaghetti

Zobacz przepis na sos pomidorowy do spaghetti do którego pulpety idealnie pasują!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


2 thoughts on “Pulpety z kaszy jaglanej – jak mięsne, a jednak wegańskie!”

Zostaw komentarz