Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Rolada z kaszy manny

Rolada z kaszy manny

Rolada z kaszy manny jest czekoladowa, szybka i potrzeba do niej mało składników.. przepis idealny! Ponadto kasza manna ma prawie tyle samo błonnika co biały ryż, a kakao redukuje stres i jest źródłem przeciwutleniaczy. I co najważniejsze rolada naprawdę dobrze smakuje 🙂


Składniki

  • duży wafel 27 x 27 cm (25 g)
  • ½ litra mleka krowiego lub roślinnego (500 ml)
  • ½ szklanki cukru (100 g)
  • ¼ kostki margaryny lub masła (60 g)
  • 2-3 łyżki kakao (20-30 g)
  • ½ szklanki kaszy mannej (80 g)

Czas przygotowania: 5-10 minut + 30-60 min leżakowania
Wymiary: 27 x 7 x 4,5 cm


Przygotowanie

Ściereczkę zwilżamy dość mocno i wkładamy pomiędzy nią wafel, tak by nasiąknął wodą.

W międzyczasie dodajemy do garnka mleko, cukier oraz margarynę i gotujemy aż całość zacznie wrzeć. Zdejmujemy garnek z gazu, a następnie wrzucamy do niego stopniowo przygotowaną wcześniej porcję kakao i trzepaczką energicznie mieszamy by nie powstały grudki. Później powtarzamy tę czynność z kaszą manną. Po dodaniu wszystkich składników do masy, gotujemy całość przez około 2-3 minuty, dopóki nie zgęstnieje.

Odwijamy wafel ze ściereczki (jeżeli nie jest idealnie miękki nie przejmujemy się, gorąca kasza manna rozmiękczy wafel ;)). Następnie układamy go na desce lub w miejscu w którym będzie mógł bez problemu poleżeć z 30-60 minut. Wylewamy na niego masę i dokładnie rozprowadzamy po powierzni wafla, zostawiając około centymetr wolnego miejsca z końca którym będziemy „zamykać” roladę. Po chwili, gdy wiemy, że wafel jest wystarczająco miękki by się nie złamać, zawijamy go delikatnie. „Zamknięcie” powinno przykryć całą warstwę kaszy mannej.

Rolada z kaszy manny powinna poleżeć 30-60 minut by zatężeć (najlepiej kilka godzin w lodówce). Roladę również przechowujemy w lodówce.

Rolada z kaszy manny

Zobacz również pozostałe przepisy na ciasta wegańskie lub ciasta wegetariańskie!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up