Ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku z truskawkami

Ryż na mleku z truskawkami, czyli wspomnienie dzieciństwa z dodatkiem świeżych truskawek. Dopóki sezon na truskawki trwa trzeba korzystać. Idealne na śniadanie lub deser 😉


Składniki

  • 6-8 truskawek (200g)
  • pół szklanki białego ryżu (95g)
  • szklanka mleka krowiego lub roślinnego (230g)
  • 2 łyżki cukru (24g)

Czas przygotowania: 15-25 minut
Liczba porcji: 1-2 porcji


Przygotowanie

Ryż, mleko i łyżkę cukru gotujemy na małym ogniu do momentu gdy ryż będzie miękki i wchłonie mleko (polecam gotować w teflonowym garnku). Jeżeli ryż wchłonie mleko i będzie wciąż twardy, dolewamy więcej mleka i gotujemy do momentu gdy zmięknie i wchłonie wodę. W tym czasie truskawki obieramy z szypułek, myjemy, dodajemy drugą łyżkę cukru i blenderujemy. Następnie ugotowany ryż polewamy zmiksowanymi truskawkami (można również przekładać warstwowo truskawki z ryżem). Ryż na mleku z truskawkami możemy podawać na ciepło lub na zimno.

Ryż na mleku z truskawkami

Zobacz również inne przepisy na wegańskie słodkości!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz