Ryż z sosem cebulowym z curry

Ryż z sosem cebulowym z curry

Ryż z sosem cebulowym z curry to idealny sposób na stosunkowo proste jak również szybkie danie lub pomysł na wykorzystanie pozostałego po obiedzie ryżu. Co więcej danie to jest smaczne i niezbyt pracochłonne. Polecam fanom cebuli i nie tylko 🙂


Składniki

  • 100g ryżu białego/brązowego       
  • duża cebula (100g)     
  • łyżka oleju (10g)     
  • łyżka mąki pszennej (15g) 
  • 2 łyżki śmietany 18% (30g)                        
  • 3 łyżki wody
  • łyżeczka curry
  • przyprawy wedle uznania

   opcjonalnie

  • 2-3 łyżki szczypiorku

Czas przygotowania: 20-30 minut       
Liczba porcji:
2 porcje


Ryż gotujemy według zaleceń producenta. W międzyczasie kroimy cebulę oraz szczypiorek i podsmażamy je na oleju. Gdy cebula się zeszkli dodajemy curry, oraz wcześniej dokładnie wymieszaną mąkę z wodą i śmietaną. Gdy ryż się ugotuje dodajemy go do sosu a następnie doprawiamy (u mnie są to sól i pieprz). Ryż z sosem cebulowym z curry podajemy na ciepło jako osobne danie jak również jako dodatek. 

Ryż z sosem cebulowym z curry

Zobacz również inne przepisy na dania główne!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz