Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Ryż z sosem pomidorowym

Ryż z sosem pomidorowym

Ryż z sosem pomidorowym, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele co więcej jest syty i niskokaloryczny. Jeżeli zastąpimy ryż brązowy (zawiera więcej błonnika, ale jego czas przygotowania to 30 minut) białym to mamy bardzo szybkie danie. Gorąco polecam!
Muszę jeszcze dodać, że przepis ten jest najpopularniejszy spośród wszystkich moich przepisów na Durszlaku, dziękuję!


Składniki

  • cebule (200 g)
  • 50 g ryżu białego/brązowego
  • puszka pomidorów
  • 2 łyżki oleju (20 g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji:  2-3 porcje


Przygotowanie

Przygotowujemy ryż według opisu na opakowaniu.

W międzyczasie przyrządzamy sos. Na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, aż do jej przeszklenia, a następnie dorzucamy pomidory w puszcze i całość smażymy przez około 5-10 minut, by z sosu wyparowała część wody. Przyprawiamy wedle uznania (u mnie są to bazylia, czosnek, sos sojowy oraz sól i pieprz). Ryż podajemy z sosem pomidorowym, możemy również go przyozdobić świeżymi ziołami.

Ryż z sosem pomidorowym

Zobacz również inne przepisy na dania główne wegańskie!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up