Sałatka z buraków, wegańska

Sałatka z buraków, wegańska

Sałatka z buraków to mój ulubiony przepis wykorzystujący buraki. Jest szybka, zdrowa i pozwala wykorzystać buraki pozostałe po gotowaniu barszczu. Dobrym pomysłem jest również zakup gotowych gotowanych buraków. Zamiast majonezu można dodać również jogurt. Świetnie pasującym dodatkiem jest również jajko dla osób które je spożywają. Gorąco polecam 🙂


Składniki

  • makaron (250 g)
  • 2-3 średnie ugotowane buraki (500 g)
  • 1/2 średniej cebuli (30 g)
  • łyżka pietruszki lub szczypiorku
  • 3 łyżki majonezu klasycznego lub wegańskiego (75 g)
  • przyprawy wedle uznania (sól i pieprz)

Czas przygotowania: 20-30 minut
Liczba porcji: 3-4 porcji


Przygotowanie

Makaron przygotowujemy według opisu na opakowaniu.

W międzyczasie buraki kroimy w drobną kostkę. Następnie obieramy cebulę i również kroimy w kostkę.

Gdy makaron będzie ugotowany wylewamy wrzącą wodę i zalewamy go zimną wodą na 5 minut. Następnie wymieniamy wodę i pozostawiamy na kolejne 5 minut. Dzięki zastosowaniu tej metody makaron nie będzie tak bardzo chłonął wody oraz tłuszczy, a sałatka będzie dłużej „wilgotna”, bez konieczności dodawania majonezu.

Do makaronu dodajemy buraki, cebulę, majonez oraz pietruszkę. Dokładnie mieszamy a następnie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Sałatka z buraków może być przechowywana w lodówce około 3-4 dni. Świetnie nadaje się jako samodzielne danie lub dodatek do dania głównego.

Sałatka z buraków
Sałatka z buraków

Zobacz również inne przepisy na sałatki wegańskie lub wegetariańskie!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
Przepis na
Sałatka z buraków
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Udostępnij


2 thoughts on “Sałatka z buraków, wegańska”

Zostaw komentarz