Sałatka z soczewicy, szpinaku i ogórka kiszonego

Sałatka z soczewicy, szpinaku i ogórka kiszonego

Sałatka jak to sałatka, może i nie wygląda najlepiej, ale jest naprawdę przepyszna. Soczewica jest bardzo dobrym źródłem białka roślinnego, zaś szpinak zawiera wiele witamin i innych składników odżywczych. Dodatkowo można również dorzucić odrobinę natki pietruszki, albo świeżych ziół. To co, może sałatka z soczewicy, szpinaku i ogórka kiszonego będzie Twoim kolejnym daniem?


Składniki

  • 50 g soczewicy zielonej (niecała szklanka ugotowanej)
  • 10 liści szpinaku (70g)
  • ogórki kiszone (200g)
  • 2 łyżki majonezu (50g)
  • 3 łyżki sosu sojowego (30 g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 2 porcje


Przygotowanie

Soczewicę przygotowujemy według opisu na opakowaniu. W międzyczasie umyte liście szpinaku siekamy, ogórki kroimy w kostkę. Następnie dodajemy majonez oraz sos sojowy i całość mieszamy. Ugotowaną i przestudzoną soczewicę dodajemy do pozostałych składników a także doprawiamy (u mnie są to pieprz i curry). Sałatka z soczewicy, szpinaku i ogórka kiszonego najlepiej smakuje zaraz po przygotowaniu.

Sałatka z soczewicy

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz