Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli

Smalec z fasoli czyli świetna wegańska alternatywa tradycyjnego smalcu. Co więcej składa się głównie z białka, a nie z tłuszczu i przez to możemy się nim zajadać do woli. Świetnie pasuje na świeżym pieczywie w towarzystwie ogórka 🙂


Składniki

  • puszka fasoli (240 g) lub 1 ½ szklanki ugotowanej fasoli
  • 4 łyżki oleju (40 g)
  • 1 cebula (150 g)
  • 1 jabłko (150 g)
  • 3 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
  • 1 goździk
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1½ łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 20-25 minut
Ilość: 500 ml


Przygotowanie

Cebulę i jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę dopóki się nie zeszkli. Następnie dodajemy jabłko, liście laurowe, ziela angielskie i goździki oraz podsmażamy do momentu aż jabłka nie zmiękną.

W międzyczasie fasolę przenosimy do naczynia blendera, dodajemy sos sojowy, majeranek, lubczyk i posiekany czosnek oraz blendujemy. Gdy cebula i jabłka będą gotowe wyjmujemy przyprawy, przenosimy do zblendowanej masy i krótko blendujemy. Całość dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy solą lub pieprzem wedle uznania.

Smalec z fasoli
Smalec z fasoli

Zobacz również przepisy na pozostałe pasty!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up