Sos pomidorowy do spaghetti

Sos pomidorowy do spaghetti

Dobry sos pomidorowy do spaghetti to podstawa, i chociaż wiem, że w każdym domu jest nieco inny, ten przepis jest stosunkowo klasyczny i niezawodny. Co więcej ten sos pomidorowy do spaghetti jest bardzo prosty w przygotowaniu, dodajemy wszystkie składniki i sam się gotuje. A jeżeli mamy zapas pomidorów w puszce może stanowić awaryjny pomysł na obiad.


Składniki

  • 2 łyżki oleju (20 g)
  • 1 mała cebula (70 g)
  • 2 ząbki czosnku (10 g)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • ½ łyżeczki oregano
  • ½ łyżeczki tymianku
  • 1 łyżeczka octu (balsamicznego lub jabłkowego)
  • sól i pieprz wedle uznania
  • cukier (opcjonalnie, jeżeli pomidory były mało słodkie)

Dodatkowo

  • makaron spaghetti 200-250 g

Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut smażenia
Liczba porcji:
1-2 porcji
Średnica patelni: 20 cm


Przygotowanie

Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy posiekany czosnek i smażymy jeszcze minutę. Następnie dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i gotujemy na małej mocy palnika 20-30 minut w celu zredukowania ilości wody i uzyskania odpowiedniej konsystencji. Na koniec możemy sos zblendować lub pozostawić w takiej formie, a także przyozdobić świeżymi ziołami (tymiankiem, oregano lub bazylią).

W ten sposób przygotowany sos podajemy z makaronem spaghetti i/lub pulpetami.

Sos pomidorowy do spaghetti

Zobacz przepis na pulpety z kaszy jaglanej które idealnie pasują do tego sosu!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


2 thoughts on “Sos pomidorowy do spaghetti”

  • Podziwiam, jestem w ciągłym biegu i tylko słyszę jak dziewczyny wkoło robią coś swojego. Postanowiłam sama zrobić. Dotychczas kupuję przeciery i sosy z tomaty.pl – najbardziej zbliżone do tych od moich znajomych. W sumie, spróbowałam też Twój przepis i wyszedł mi super! Ale zostanę przy Tomatach, bo no po prostu…. brak czasu 🙂

    • Też cierpię na brak czasu dlatego jak tylko mogę robię wszystko w zapasie. W tym przypadku polecam wekowanie, genialna sprawa. Raz poświęcasz czas na przygotowanie, a potem cieszysz się gotowym sosem zawsze pod ręką 🙂

Zostaw komentarz