Stir fry ze szparagami i tofu

Stir fry ze szparagami i tofu

Stir fry robiłam po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować 🙂


Składniki:

  • opakowanie tofu (250g)
  • pęczek zielonych szparagów (500g)
  • 4 kawałki suszonych pomidorów (40g)
  • cebula (100g)
  • 2 łyżki oleju ryżowego lub rzepakowego (20ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20ml)
  • zioła prowansalskie

Czas przygotowania: 10-15 minut
Liczba porcji: 2 porcje


Tofu przed smażeniem należy dobrze odsączyć z zalewy. Dlatego najlepiej zrobić to dzień wcześniej, odsączone tofu pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć oraz przykryć ręcznikiem papierowym. Reczniki dobrze jest zmienić kilka razy. Tak przygotowane tofu ma bardziej zwartą konsystencję, nie jest miękkie i kruche, a także bardziej przypomina w teksturze mięso.

Wszystkie produkty przygotowujemy przed smażeniem. Umyte szparagi kroimy na mniejsze kawałki a stwardniałą końcówkę wyrzucamy. Następnie cebulę kroimy w piórka, a tofu w i pomidory na mniejsze kawałki.

Dopóki olej się mocno nie rozgrzeje nie możemy na nim smażyć. Gdy uzyska odpowiednią temperaturę smażymy na nim krótko tofu, tylko do momentu jego zarumienienia, po czym zdejmujemy z patelni i nakładamy szparagi. Po upływie około 2 minut dodajemy cebulę, sos sojowyoraz ponownie tofu i smażymy przez chwilę. Na koniec dodajemy zioła prowansalskie, a także suszone pomidory i dokładnie mieszamy. W ten sposób przygotowane stir fry podajemy na ciepło.

Stir fry
Stir fry

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz