Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy

Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny

Stromboli, czyli rolowana pizza na kaszy manny

Stromboli, czyli włoska pizza rolowana, idealna na podróż, do pracy czy do szkoły, gdyż świetnie smakuje nie tylko na ciepło. Ciasto można przygotować w wersji z mąką pszenną lub kaszą manną. Byłam bardzo ciekawa jak wypadnie ciasto drożdżowe na kaszy, polecam spróbować!
Kolejnym plusem stromboli jest to, że możemy wykorzystać składniki pozostałe w lodówce, ale polecam uważać z ich ilością, będzie wam później ciężko zawinąć ciasto. U mnie klasycznie, sos pomidorowy, ser i dużo ziół. Smakuje jak bardzo nietypowa w kształcie pizza 🙂


Składniki

Ciasto

  • 500 g kaszy manny
  • opakowanie suchych drożdży (7 g)
  • 2 łyżeczki soli                                 
  • 2 łyżki oleju lub oliwy (20 g)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki mąki do podsypania (30 g)
  • opcjonalnie 2 łyżki oleju (20 g)

   Nadzienie

  • łyżka oleju (10 g)
  • cebula (75 g)
  • puszka pomidorów (400 g)
  • 200 g sera żółtego (krowi lub wegański)
  • przyprawy według uznania

Czas przygotowania: 20 minut + 90 minut wyrastania + 30 minut pieczenia
Liczba porcji:
7-10 porcji


Przygotowanie

W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a następnie dodajemy do nich składniki mokre. Całość dokładnie wyrabiamy i przykrywamy folią spożywczą. Ciasto odkładamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce dopóki nie podwoi swojej objętości (60-90 minut).

Przygotowujemy sos pomidorowy według tego przepisu i doprawiamy (u mnie są to: sos sojowy, sól, pieprz, papryka ostra, oregano, bazylia (suszona i świeża), tymianek). 

Gotowe ciasto rozwałkowujemy na posypanym mąką papierze do pieczenia, by otrzymało ono wymiary około 32 x 42 cm. Otrzymany prostokąt smarujemy sosem pomidorowym, oraz posypujemy startym żółtym serem, zostawiając 2 cm wolnego od brzegu (polecam w miejscu „zakończenia” zostawić nawet  4 cm wolne, gdyż w przypadku większej ilości nadzienia podczas zawijania składniki się przesuwają i jest problem z zamknięciem). Krótsze krawędzie zakładamy do środka by ciasto z nich nie wypłynęło. Ciasto zwijamy jak roladę/struclę od dłuższego boku, pamiętając by po zwinięciu ułożyć je na złączeniu. Całość przekładamy na papierze na blaszkę i odkładamy przykryte folią spożywczą do wyrośnięcia na około 30 minut (można również schować na noc do lodówki i wyjąć godzinę przed pieczeniem).

Po upływie czasu, stromboli wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (opcjonalnie smarujemy wierzch olejem) na 25-35 minut. Gdy ciasto ostygnie kroimy (polecam nóż do chleba, z ząbkami) w kromki i podajemy samodzielnie, jako przekąskę, lub pieczywo do sałatki.

Stromboli
Stromboli

Zobacz również inne przepisy na pieczywo wegańskie!

Udostępnij


Zostaw komentarz


Scroll Up