Sushi z ogórkiem, wegańskie

Sushi z ogórkiem, wegańskie

Sushi z ogórkiem, czyli kolejna odsłona wegańskiego sushi, tym razem chyba z klasyką, ogórkiem i sałatą. Jak już pisałam ostatnio nie używam specjalnego ryżu do sushi i oraz octu ryżowego. Musimy się jedynie zaopatrzyć w listki nori. Gorąco polecam wszystkim sushimaniakom!


Składniki

  • 50g białego ryżu*
  • 3/5 szklanki wody (150ml)
  • 1/4 ogórka zielonego (50g)
  • łyżka octu** (5g)
  • liść sałaty (8g)
  • liść nori

   opcjonalnie

  • 4 łyżki sosu sojowego (20g)
  • łyżeczka sezamu (5g)

*najlepiej ryżu do sushi, ale zwykły też się nada 
**najlepiej octu ryżowego, ale może być również jabłkowy


Czas przygotowania: 20-30 minut
Liczba porcji:
1-2 porcji


Przygotowanie

Ryż opłukujemy w ciepłej wodzie, zalewamy wodą i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut (początkowo na średnim gazie, później na małym). Po ugotowaniu dodajemy ocet, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia.

Ogórka myjemy i wykrajamy jego ćwiartkę o długości nieco większej niż długość liścia nori. Następnie wykrojoną ćwiartkę przekrajamy na pół wzdłuż ogórka (można nawet ją podzielić na 3, bardzo fajnie wygląda to na kawałku przekrojonego sushi).

Na nori nakładamy ryż na 2/3 jego powierzchni, opcjonalnie posypujemy sezamem i układamy ogórka, a na niego liść sałaty zawinięty w wąski pasek. Zwijamy zaczynając od zapełnionej ryżem strony, kończąc zawijanie na niepokrytej. Sushi z ogórkiem kroimy ostrym nożem (ja używam bardzo szerokiego, ułatwia to krojenie) i podajemy z sosem sojowym.

Sushi z ogórkiem
Sushi z ogórkiem

Zobacz również inne pomysły na sushi!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz