Tortilla domowa – przepis na ciasto

Tortilla domowa – przepis na ciasto

Czy jest coś lepszego niż domowa tortilla? Nie pamiętam kiedy ostatnio kupowałam placki do tortilli. Od kilku lat korzystam z tego niezawodnego przepisu, ciasto jest wręcz idealnie miękkie, świetnie się rozwałkowuje i przyrumienia na patelni. Co najważniejsze, jest ono giętkie i plastyczne, dzięki czemu świetnie formuje się z niego tortillę. Kto nie jadł jeszcze domowej tortilli, niech koniecznie wypróbuje 🙂


Składniki

  • 2 szklanki mąki pszennej (260g)
  • 2 łyżki oleju (20g)
  • przyprawy
  • ponad pół szklanki gorącej wody (160g)
  • dodatkowo 3 łyżki mąki do podsypania (65g)

Czas przygotowania: 20 minut + 10 minut czekania
Liczba sztuk: 5 tortilli o średnicy 20 cm


Przygotowanie

Zagotować wodę i odstawić ją na 3 minuty do ostygnięcia (powinna mieć około 70 stopni). W tym czasie wymieszać pozostałe składniki, po czym dolać wodę. Ciasto wymieszać łyżką, a następnie wyrobić je rękoma. Przykryte ściereczką odstawić na 10 minut.

Ciasto podzielić na 5 części (tej wielkości placki smażyłam na dużej patelni), każdą z nich rozwałkować dość cienko, podsypując mąką. Podpiekać na rozgrzanej, suchej, nieprzywierającej patelni około 2-4 minut z każdej strony, w zależności od stopnia nagrzania patelni. Nie doprowadzać do zbyt mocnego przesuszenia, tortilla powinna się przyrumienić ale nie wyschnąć. 

Gotowe placki podawać posmarowane pastą guacamole lub sosem, z dodatkiem sałaty i warzyw. Suche tortille można przechowywać szczelnie zamknięte w lodówce do kilku dni.

tortilla
tortilla

Smacznego!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz