Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami

Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami

Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami jest świetnym pomysłem na wykorzystanie pozostałych po obiedzie ziemniaków. Jej wersja podstawowa to właśnie ziemniaki, cebula i jajka, lecz można ją również urozmaicić dodatkiem ziół, warzyw czy grzybów. Przepis poznany dzięki koledze, który będąc na Erasmusie podpatrzył go na od Hiszpanów za co bardzo dziękuję 🙂 Zapomniałabym jeszcze dodać, że tortilla hiszpańska może stanowić danie śniadaniowe, dodatek do głównego dania, lub być podawana w formie tapas (przekąski).


Składniki

  • 600 g ugotowanych ziemniaków (mogą być w mundurkach)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oleju (30 g)
  • przyprawy wedle uznania

Czas przygotowania: 10 minut + 10 minut smażenia
Liczba porcji:
1-2 porcji
Średnica patelni: 20 cm


Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w piórka lub kostkę. Podsmażamy na oleju dopóki się nie zeszkli. Następnie 1/3 ziemniaków tłuczemy (200 g), pozostałe kroimy w półksiężyce o grubości około 3-5 mm. Do tłuczonych ziemniaków dodajemy jajka i przyprawy i dobrze mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone ziemniaki i cebulę (najlepiej bez oleju!) i mieszamy do momentu połączenia składników. Patelnię z pozostałym olejem po smażeniu cebuli rozgrzewamy i nakładamy masę. Smażymy na średnim palniku/gazie około 5-10 minut (możemy również na początku smażenia przykryć pokrywką) po czym obracamy na drugą stronę. Aby sobie pomóc najlepiej użyć talerza, deski lub pokrywki. Z drugiej strony smażymy około 5 minut.

Tortilla hiszpańska może być podawana na ciepło lub na zimno, z dodatkami na przykład sosem, sałatką lub sama stanowiąc dodatek lub przystawkę.

Tortilla hiszpańska
Tortilla hiszpańska

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


3 thoughts on “Tortilla hiszpańska czyli omlet z ziemniakami”

Zostaw komentarz