Twaróg z maślanki – jak zrobić biały ser

Twaróg z maślanki – jak zrobić biały ser

Przepis na twaróg z maślanki jest banalnie prosty, co więcej do jego przygotowania potrzebujemy tylko maślanki. Dodatkowo sitko i gaza, trochę soli do smaku i świeży szczypiorek jak lubicie. Twaróg z maślanki jest przepyszczny, świetnie nadaje się też na wykorzystanie pozostałej maślanki, lub jej nadmiaru.


Składniki

  • litr maślanki
  • szczypta soli

   opcjonalnie

  • 15g szczypiorku

Czas przygotowania: 50-60 minut
Waga sera: 170-220g*

*waga sera zależy od zawartości wody, im więcej wyciśniesz tym będzie lżejszy


Składniki

Maślankę gotujemy w garnku do momentu rozwarstwienia.

Rozwarstwienie maślanki

Następnie maślankę przelewamy przez sitko wyłożone gazą i odkładamy do ostygnięcia i odcięknięcia.

Oddzielenie twarogu na gazie

Po upływie pół godziny ser powinien być gotowy. Możemy go jeszcze odcisnąć w gazie, jeżeli później będzie za suchy dodajemy wodę która z niego wyciekła.

Twaróg z maślanki

Ser solimy wedle uznania i opcjonalnie dodajemy szczypiorek. 

Twaróg z maślanki

Zobacz również inne przepisy zrób to sam!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.7/5 (3 ocen)


2 thoughts on “Twaróg z maślanki – jak zrobić biały ser”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.