Wegańskie ciasteczka cynamonowe

Wegańskie ciasteczka cynamonowe

Wegańskie ciasteczka cynamonowe są chrupiące i intensywnie pachną cynamonem, brzmi jak ideał? Dodatkowo mają niewiele cukru oraz posiadają odrobinę soli, która podbija smak cynamonu. Świetne nadają się nie tylko na święta, ale i na chłodne jesienne lub zimowe wieczory. Nie macie któregoś ze składników? Zajrzyjcie na możliwe modyfikacje na końcu wpisu! Gorąco polecam, gdyż składniki do ich przygotowania powinniście bez problemu znaleźć w domu 🙂


Przepis na wegańskie ciasteczka cynamonowe


Składniki

  • 2 szklanki mąki* (280 g)
  • 3/4 szklanki oleju* (160 g)
  • ½ szklanki cukru* (50 g)
  • 2 łyżki mleka roślinnego lub krowiego*
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki soli*

Czas przygotowania: 20 min + 15 min pieczenia
Ilość ciastek: około 30 sztuk


Przygotowanie

Do miski dodajemy olej, cukier, mleko, cynamon oraz sól i mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy mąkę i dokładnie wyrabiamy. Ciasto powinno dawać się formować.

Z ciasta lepimy kulkę wielkości orzecha włoskiego. Spłaszczamy ją w dłoniach, a następnie kładziemy na blaszce i przygniatamy widelcem tworząc wzór kratki. Pozostawiamy centymetrowy odstęp pomiędzy ciastkami, nie urosną ale delikatnie rozejdą się na boki. 

Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 °C dopóki się delikatnie nie przyrumienią (około 15-20 minut). Spod ciasteczek także powinien się przyrumienić. 

Po upieczeniu ciasteczka wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia na blaszce przez 5-10 minut

Wegańskie ciasteczka cynamonowe przechowujemy w szczelnym pojemniku przez tydzień do dwóch tygodni.

Wegańskie ciasteczka cynamonowe
Wegańskie ciasteczka cynamonowe

* Możliwe modyfikacje

  • mąka – poza zwykłą pszenną możecie ją zmieszać z mąką pełnoziarnistą (1:1 maksymalnie, gdyż zbyt dużo mąki pełnoziarnistej może przysporzyć problemów z lepieniem) lub wszelkimi niemącznymi mąkami typu mąka jaglana, kokosowa, kasztanowa czy co tam jeszcze producenci wymyślili 🙂
  • olej – zamiast oleju słonecznikowego lub rzepakowego (bardzo delikatne w smaku) możecie również użyć innego rodzaju oleju, pamiętajcie tylko, że wpłynie on na smak ciastek. Tak jak w przypadku mąki możecie wymieszać różne rodzaje olei. Świetnie nada się tutaj również olej kokosowy. Dodatkowo olej możemy zastąpić masłem (opcja dla wegetarian) lub margaryną. Cokolwiek z grupy tłuszczy dobrze się tu nada 🙂
  • cukier – jeśli go unikacie zastąpcie cukier syropem klonowym, ksylitolem, stewią czy też miodem (opcja dla wegetarian). Cokolwiek słodkiego się nada tylko pamiętajcie, że może być wtedy konieczne dodanie nieco więcej mąki lub mleka!
  • mleko – ma za zadanie sprawić by ciasteczka nie były aż tak kruche i twarde po upieczeniu. Możecie ten składnik pominąć a w przypadku problemów ze zbyt suchym ciastem dodać wodę.
  • sól – jeśli zastanawiacie się czy jest konieczna, moim zdaniem tak gdyż świetnie podbija smak ciastek! Ale jeżeli ze względu na problemy zdrowotne nie możecie jej zbyt dużo spożywać to spokojnie możecie ten składnik pominąć 🙂
Wegańskie ciasteczka cynamonowe

Zobaczcie również inne przepisy na wegańskie lub wegetariańskie ciasteczka!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Podsumowując
recipe image
Przepis na
Przepis na wegańskie ciasteczka cynamonowe
Data
Czas przygotowania
Czas gotowania
Czas całkowity
Udostępnij


1 thought on “Wegańskie ciasteczka cynamonowe”

Zostaw komentarz