Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą to efekt szybkiego przeglądu lodówki. Co więcej wyszedł z tego przepyszny i całkiem zdrowy posiłek. Podpieczone warzywa idealnie komponują się z delikatną fetą, do tego duże ilości ziół prowansalskich oraz czerwonej papryki. Kto się skusi? 😉


Składniki

  • brokuły świeże lub mrożone (450g)
  • ziemniaków (0,5kg)
  • ser feta (90g)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek lub oleju(40g)
  • 2 łyżeczki zioł prowansalskich
  • 1-2 łyżeczki papryki ostrej
  • sól i pieprz wedle uznania

Czas przygotowania: 35-45 minut 
Liczba porcji: 3 porcje


Przygotowanie

Ziemniaki obieramy, kroimy na grube plastry i gotujemy w osolonej wodzie. Następnie brokuły kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy (najlepiej na parze). Gdy warzywa dopóki nie będą al’dente przekładamy je na papier do pieczenia, posypujemy solą, pieprzem praz ziołami prowansalskimi i pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach. W międzyczasie kroimy fetę w kostkę, posypujemy papryką oraz ziołami prowansalskimi i zalewamy oliwą z oliwek. Zapiekane ziemniaki i brokuły posypujemy fetą, jak również polewamy pozostałym sosem.

Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą
Zapiekane ziemniaki i brokuły z pikantną fetą

PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz