Zupa kukurydziana z curry

Zupa kukurydziana z curry

Zupa kukurydziana jest szybka, mocno aromatyczna, co więcej składniki do jej przygotowania zwykle posiadamy w domu. Uwielbiam takie przepisy, zwłaszcza gdy sklepy są pozamykane. Gorąco polecam nie tylko na chłodne wieczory 😉


Składniki

  • ½ cebuli
  • łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 1,25 l wywaru warzywnego
  • ⅓ szklanki kaszy jaglanej (80 g)
  • łyżeczka curry
  • 1 – 2 łyżek sosu sojowego
  • puszka kukurydzy (400 g)
  • ⅓ szklanki mleka kokosowego lub śmietany 18% (80 g)
  • 2 łyżeczki posiekanego szczypiorku

Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 3 porcje


Przygotowanie

Na łyżce oleju podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Następnie wlewamy wywar warzywny i zagotowujemy go.

Dodajemy kaszę jaglaną i gotujemy bez przykrycia przez 10 minut. Następnie dodajemy curry, doprawiamy sosem sojowym, dodajemy kukurydzę i gotujemy kolejne 10 minut.

Na koniec dodajemy mleko kokosowe lub śmietanę. Zupa kukurydziana najlepiej smakuje podawana na ciepło, przyozdobiona szczypiorkiem w towarzystwie pieczywa.

Zupa kukurydziana
Zupa kukurydziana

Zobacz również inne przepisy na zupy wegańskie lub wegetariańskie!


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Udostępnij


Zostaw komentarz