Batony musli – przepis
Batony musli to świetny pomysł na wykorzystanie mleka zagęszczonego słodzonego, które potrafi się zawieruszyć w szafce. Batony musli powstają niemalże błyskawicznie, w smaku są bardzo słodkie. Nie dodajemy do nich cukru, znajduje się on już w mleku. Wszystkim polecam te zdrową przekąskę 😉
Składniki
- 3/4 puszki mleka zagęszczonego słodzonego (350g)
- 350g płatków owsianych górskich*
- 70g wiórek kokosowych
- 100g rodzynek
- 30g sezamu
- 50g słonecznika
*mogą być również zwykłe płatki owsiane
Czas przygotowania: 20 + 30 minut pieczenia
Liczba batonów: 20-26 batonów
Przygotowanie
W garnku podgrzewamy lekko mleko, co jakiś czas mieszając (ma być one tylko ciepłe, nie gotujemy go!). W międzyczasie wsypujemy do miski resztę składników i zalewamy je ciepłym mlekiem, po czym dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy masę i dobrze dociskamy (łyżką lub silikonową szpatułką, do której masa nie będzie się tak kleić). Następnie całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 25-35 minut (aż wierzch się przyrumieni). Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy około 15 minut a następnie kroimy na paski dowolnej wielkości. Batoniki możemy długo przechowywać w szczelnych pojemniczkach, oddzielone pergaminem.
Zobacz również przepisy na pozostałe wegetariańskie słodkości!
PS
Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać! Dziękuję ♥!