Rafaello, przepis na kulki
Rafaello, czyli słodkie kokosowe trufle, u mnie dodatkowo mocno czekoladowe i śmietankowe. Dodatkowo do wnętrza możemy włożyć migdały, dodadzą chrupkości. Ostrzegam, że takie kulki bardzo szybko znikają 😉
Czyli wegańskie i wegetariańskie przepisy
Bez glutenu, czyli przepisy dla alergików niezawierające w swoim składzie glutenu.
Rafaello, czyli słodkie kokosowe trufle, u mnie dodatkowo mocno czekoladowe i śmietankowe. Dodatkowo do wnętrza możemy włożyć migdały, dodadzą chrupkości. Ostrzegam, że takie kulki bardzo szybko znikają 😉
Sos pieprzowy to zdecydowanie jeden z moich ulubionych sosów do kanapek, kotletów lub pizzy. Dobrze znany w kuchni amerykańskiej, zwłaszcza fanom fast foodów. Jego przygotowanie trwa zaledwie 5 minut, i jedynym znanym mi minusem jest kaloryczność 🙂 Zobaczcie również inne przepisy na sosy i dipy!
Pomidorowa pasta fasolowa świetnie nadaje się jako smarowidło do kanapek. Świetne jest to, że możemy ją wykonać z pozostałości fasoli po obiedzie, lub z zapasów znajdujących się w kuchennych szafkach. Dodam jeszcze, że ta pasta ma bardzo pomidorowo – bazyliowy smak. Gorąco polecam 😉
Koktajl truskawkowy to świetny pomysł na wykorzystanie pierwszych truskawek. Szczególnie gdy nasze truskawki nie są już jędrne, zmiksowanie w koktajlu ukryje ich wszelkie niedoskonałości. Na dodatek taki koktajl truskawkowy to dobry pomysł na śniadanie lub napój po treningu 🙂
Ryż na mleku z truskawkami, czyli wspomnienie dzieciństwa z dodatkiem świeżych truskawek. Dopóki sezon na truskawki trwa trzeba korzystać. Idealne na śniadanie lub deser 😉
Ryż z sosem pomidorowym, czyli jeden z prostszych, szybszych a zarazem smaczniejszych przepisów. Nie potrzeba do niego wiele co więcej jest syty i niskokaloryczny. Jeżeli zastąpimy ryż brązowy (zawiera więcej błonnika, ale jego czas przygotowania to 30 minut) białym to mamy bardzo szybkie danie. Gorąco …
Stir fry robiłam po raz pierwszy i już wiem, że nie ostatni. Nie miałam pojęcia, że szparagi przygotowane w ten sposób są tak dobre. A że sezon na nie niedawno się rozpoczął, polecam wypróbować 🙂
Przepis na twaróg z maślanki jest banalnie prosty, co więcej do jego przygotowania potrzebujemy tylko maślanki. Dodatkowo sitko i gaza, trochę soli do smaku i świeży szczypiorek jak lubicie. Twaróg z maślanki jest przepyszczny, świetnie nadaje się też na wykorzystanie pozostałej maślanki, lub jej nadmiaru.
Koktajl z mango to najczęstsza forma w jakiej je spożywam, idealnie nadaje się do koktajlu. Ten przepis jest formą podstawową, można oczywiście zastąpić wodę mlekiem kokosowym tworząc mango lassi. Dodam jeszcze, że jest idealny na upały, ale nie tylko! Polecam jako zamiennik słodkich sklepowych soków …
Koktajl z kiwi czyli kolejna odsłona koktajli owocowych, tym razem o smaku kiwi. Poziom słodkości zależy od dojrzałości kiwi, ja zrobiłam z niedojrzałych i był nieco kwaśny. Oczywiście możecie go dosłodzić, lub wykorzystać dojrzałe kiwi. Polecam jako alternatywa dla słodzonych soków i sklepowych napojów 🙂
Pasta pomidorowa z soczewicą, czyli szybki pomysł na pastę kanapkową, ze składników które zazwyczaj są domu. Świetnie smakuje na chlebie, zwłaszcza z dodatkami takimi jak ogórek czy też pomidor.
Placki z kaszy gryczanej, czyli moje ulubione wykorzystanie kaszy gryczanej prażonej. Wiecznie odkładałam zrobienie ich na później, z racji tego, że nie jestem wielką fanką kaszy gryczanej prażonej. Ale szczerze, w tej formie smakują najlepiej. Idealnie nadają się na “zastępstwo” mięsa do klasycznego obiadu. Poza …
Owsianka bananowo-cynamonowa, czyli jedno z lepszych śniadań, cieplutkie, słodkie i pachnące bananami i cynamonem. Banany (w szczególności te dojrzałe) rozpuszczają się i dodają słodkości. Polecam nie tylko fanom tych owoców i cynamonu 😉
Owsianka kokosowa, czyli idealne śniadanie na chłodne poranki dla fanów kokosa. Co więcej, połączenie to w smaku przypomina nieco wnętrze popularnego batona Bounty. Można również dodać kawałki czekolady, lub orzechów.
Wegańska chińszczyzna, czyli domowa, wege-chińszczyzna po polsku. Jakiś czas temu kupiłam przyprawę do kurczaka w celu sprawdzenia jak będzie smakować z kotletami sojowymi. Kotlety smakują naprawdę dobrze, mimo, że są bez panierki. Oczywiście można użyć tu dowolnego makaronu, najlepszy byłby specjalny makaron noodle do dań …
Dressing sojowy, czyli coś dla fanów sosu sojowego. Ostatnio dressing był dla mnie zbyt mało słony, postanowiłam więc go nieco wzbogacić. Co więcej, dressing ten świetnie komponuje się z sałatkami, wzbogacając ich smak. Gorąco polecam wam wypróbowanie go 🙂