Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)

Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)

Boczniaki a’la śledzie po kaszubsku, czyli w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym. Śledzie po kaszubsku to jedna z potraw kuchni polskiej, a dokładniej kuchni kaszubskiej. Idealne danie na Wege Święta, boczniaki naprawdę fantastycznie przypominają w strukturze śledzie, z kolei dodatek nori wzbogaca danie o rybny posmak. Ponadto boczniaki po kaszubsku rewelacyjnie nadadzą się jako przystawka oraz na imprezy 🙂


Przepis na boczniaki po kaszubsku


Składniki

  • 4 łyżki oleju (40 g) świetnie sprawdzi się olej czosnkowy
  • duża cebula (100 g)
  • opakowanie boczniaków (200 g)
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liście laurowe
  • arkusz nori
  • 2/3 szklanki wody (165 ml)
  • 2 łyżki sosu sojowego (20 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 g)
  • łyżeczka papryki wędzonej
  • łyżeczka papryki ostrej
  • 2 łyżeczki cukru lub słodzika
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50 g)
  • pół łyżeczki soli

Czas przygotowania: 15 minut + 24 godziny marynowania
Ilość: 
około 250 ml (2 porcje)


Przygotowanie

  1. Cebulę siekamy w kostkę i podsmażamy na oleju wraz z zielem angielskim i liśćmi laurowymi.
  2. Jeśli boczniaki są duże kroimy je na mniejsze kawałki, a następnie tniemy nori nożyczkami na drobne kawałki (u mnie centymetrowej wielkości).
  3. Do podsmażonej cebuli dodajemy boczniaki wraz z nori i podsmażamy około 5 minut.
  4. Następnie dolewamy wodę, sos sojowy, ocet oraz dodajemy paprykę ostrą, wędzoną, cukier lub słodzik, koncentrat pomidorowy i sól.
  5. Całość dobrze mieszamy i podgrzewamy do zagotowania. Jeśli zbyt dużo wody odparuje z sosu to dolewamy jej.
  6. Gotowe boczniaki próbujemy i ewentualnie doprawiamy, a następnie przekładamy do słoika lub pudełka i odstawiamy na co najmniej 24 godziny do zamarynowania (gdy ostygną przekładamy je do lodówki).
Boczniaki po kaszubsku
Boczniaki po kaszubsku
Wartości odżywczew całościw 1 porcji
Wartość energetyczna524 kcal262 kcal
Białko13 g7 g
Tłuszcze42 g21 g
Węglowodany netto26 g13 g
Błonnik3 g< 1,5 g

Kaloryczność obliczona dla wersji wykorzystującej słodzik. Z przepisu powstają dwie porcje.


Wegeświęta


Jeszcze więcej wegańskich przepisów


A może coś wegańskiego na słodko?


Zobacz również

>> ŚNIADANIA WEGAŃSKIE <<
>> OBIADY WEGAŃSKIE <<
>> ZUPY WEGAŃSKIE <<
>> PRZEKĄSKI WEGAŃSKIE <<
>> SŁODKOŚCI WEGAŃSKIE <<


Przepisy sezonowe


Najnowsze przepisy


PS

Przygotowałeś ten przepis? Oznacz go na Instagramie #wegeprzepis @wegeprzepis i daj mi o tym znać!
Dziękuję !


Spodobał Ci się przepis?
4.9/5 (12 ocen)


6 thoughts on “Boczniaki po kaszubsku (wegańskie, keto)”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.